Houtambachtenmuseum

Met het Houtambachtenmuseum heeft De Wimpe ook een pijler in de culturele sector. René volgde met succes een beeldhouwopleiding. Naast de klassieke materialen droeg hout als levendig en organisch materiaal zijn voorkeur weg. Om zijn opleiding in die richting te optimaliseren bracht hij een aantal jaren zijn vakantieperiode door in het atelier van Horst Rainer, gerenommeerd beeldhouwer en houtsnijder in Tirol, Oostenrijk. Verder door de houtmicrobe gebeten ging hij zich verder toeleggen op houtbewerking in het algemeen.

Door de jaren heen bracht hij tevens samen met zijn vader  een belangrijke verzameling houtgereedschappen bij mekaar die later de basis zouden vormen van een wel zeer bijzondere tentoonstelling. Het idee kreeg vorm toen hij smid/beeldhouwer Karel Galopin leerde kennen aan de Herentalse kunstacademie. Wijlen ‘Charel’ was een bijzonder begaafd kunstenaar met een stevige basis als smid-metaalbewerker. Op een winteravond in 1989 begonnen hij en René aan het ontwerp van het eerste levensechte beeld van de huidige verzameling. Het museum dat hieruit langzaam maar zeker begon te groeien, opende in 1991 zijn deuren met 3 van deze levensechte beelden. Ondertussen worden de meest in het oog springende bewerkingen van schrijnwerkerij – klompenmakerij – wagenmakerij – kuiperij voorgesteld door verbazend realistische figuren. Het ‘levend verleden’ van onze voorouders houtbewerkers anno 1900 kan u hier komen bewonderen. Als extraatje kregen sommige beelden dmv ingebouwde persluchttechniek wel een heel realistisch trekje.

Toen het museum in 2000 sloot voor aanpassingswerken hadden reeds een 10.000 bezoekers de weg naar De Wimpe gevonden. Het museum werd zowel binnen als buiten aangepast en verbouwd en ademt nu nog meer dan vroeger de gemoedelijke sfeer uit van vervlogen tijden.

Het museum is geopend op zaterdag en zondag vanaf 13:00. Na afspraak kan u bij ons ook op andere dagen terecht voor een gewoon of gegidst bezoek.